zondag 12 februari 2023

Orgelpunt door Kees Schuurman

Beluister deze aflevering vanaf 12 februari hier:

Op 20 november vorig jaar was Piet van der Steen (foto boven) te gast bij Orgelpunt. Van der Steen heeft in het voorjaar van 2022, na 55 jaar, afscheid genomen als organist van de kathedraal in Utrecht. Dat was voor hem ook een goede gelegenheid een nieuwe cd-productie te presenteren van niet minder dan drie cd’s getiteld Camille Saint-Saëns, orgelwerken – gewoon en buitengewoon. Nu de derde en laatste aflevering over deze werken.

Nu niet over Camille Saint-Saëns, maar over tijd- en landgenoot César Franck (foto midden), iets ouder dan Saint-Saëns. Van Franck klinken allerlei werken, van bekend tot nauwelijks gespeeld, waarbij soms ook harmonium en piano worden ingeschakeld. Het zijn dan ook niet minder dan 3 cd’s vol muziek, waaronder ook een alternatim Magnificat, waarbij dus ook gezongen wordt. Alle reden dus voor Kees Schuurman om nog een keer met Piet van der Steen om de tafel te zitten. Hij bespeelt het Cavaillé-Coll orgel van de Notre Dame in Épernay (foto onder) in Frankrijk, een tijdseigen orgel voor deze muziek.

Veel aspecten van beide componisten én van de organist Piet van der Steen komen aan bod. Het was te veel voor twee uitzendingen, daarom nu derde aflevering.

De driedubbel cd is te bestellen via het e-mail adres: stg.orgelprojecten@gmail.com.