zondag 26 februari 2023

Orgelpunt door Dick Koomans

Beluister deze aflevering vanaf 26 februari:

Vandaag aflevering 2 van de serie over het Internationale Buxtehude Orgel Wettbewerb, gehouden in Lübeck, Hamburg en Mölln. We gaan luisteren naar opnames die Dick Koomans daar in september en oktober van het vorig jaar maakte. In deze uitzending wil hij eens inzoomen op de kunst van het registreren.

Een organist moet niet alleen de juiste noten spelen, hij/zij moet ook de juiste klank erbij vinden.Het zal duidelijk worden dat daar veel bij komt kijken: kennis van het instrument, muziekstijlen, registratie-gebruiken, vertalingen maken etc.

Met een slechte registratie kun je een mooi stuk om zeep helpen. Voor een goede interpretatie van het muziekstuk is dus een goede en passende registratie essentieel. Registratie staat vaak niet voorgeschreven. De organist is dus vrij om te kiezen wat hij wil. Tot op zekere hoogte. Ook de stijl en het ‘affect’ van het muziekstuk spelen een rol, dus daar moet rekening mee gehouden worden.

Evengoed is het mogelijk om hetzelfde stuk muziek heel verschillend te registreren. We gaan daar een paar mooie voorbeelden van horen.

Afbeelding boven: Stellwagen orgel in Lübeck.