zondag 5 maart 2023

Uit Daan’s platenkoffer

Beluister deze aflevering hier:

In “Uit Daan’s Platenkoffer” gaat het deze keer over Zwitserland.

Zwitserland is vaak het eerste land waar men aan denkt als men het over jodel opnames heeft. Niet alleen jodelen maar ook alpenhoorns en Ländler muziek kunnen typisch Zwitsers zijn. Overigens hoort men ook uit andere landen over de hele wereld wel jodel muziek. Variaties op verschillende toonhoogten van de stemklanken zijn sfeerbepalend en vooral kenmerkend in de Zwitserse muziek.

Vanaf eind 19de eeuw kwam de bekendheid van Ländler muziek op met behalve de blaasinstrumenten ook de tokkelbas, de negen snarige Halzcither en het typische  Schwyzer orgel (foto midden), dat de meeste gelijkenis vertoont met een accordeon. Dit orgel wordt voor deze muziek soort sporadisch buiten Zwitserland gebruikt.

En zo ontstonden vanaf die tijd de zogeheten Ländlerkapellen met onderling verschillende muziekstijlen. Ook hoort u zang in diverse, in Zwitserland gesproken, talen en dialecten. Met zelfs nog een Zwitserse psalm- tevens het Zwitsers volkslied.

Deze uitzending wordt afgesloten met een compositie uit 1980 die velen bijgebleven zal zijn van musicus en Tv-producer Alain Morisod. Toepasselijk voor het naderend voorjaar.

Een voorproefje ?