zondag 26 maart 2023

Orgelpunt door Kees Schuurman

Beluister deze aflevering vanaf 26 maart hier:

Piet van Egmond, (foto boven), die naam doet nog steeds een belletje rinkelen bij orgelliefhebbers. En niet alleen gaat zijn naam nog steeds rond in de orgelwereld, maar er is ook een heuse Stichting die het spel van Piet van Egmond beheert en bewaart. En dat is ruim vijftig jaar na zijn overlijden echt bijzonder.

De Stichting Piet van Egmond wil de luisteraars daar graag in meenemen. Kortgeleden is er weer een nieuwe cd uitgekomen waarin van Egmond geliefde werken van allerlei componisten speelt, maar ook improviseert hij over bekende en geliefde liederen. En dat alles op het Steinmeyer-orgel (foto midden) van de Prinsessekerk in Amsterdam, waar van Egmond zich op thuis voelde als een vis in het water. De Prinsessekerk is helaas in 1982 gesloopt en daarmee is ook het orgel, dat zo fraai in de akoestiek stond, verdwenen. Toch is het orgel in oude opnamen, vaak door Piet van Egmond zelf gedaan, nog ruim aanwezig. Aansprekende improvisaties over bekende liederen, afgewisseld met klassieke stukken van Bach tot Hendrik de Vries passeren de revue.

Kees Schuurman praat erover met twee bestuursleden van de Stichting, Eelke Zijlstra, die Piet van Egmond nog persoonlijk heeft gekend en Dave Lazoe.

Een tweede uitzending over van Egmond, waarin o.a. ook zijn fascinatie voor het theaterorgel aan bod komt, kunt u beluisteren vanaf 7 mei a.s.