zondag 2 april 2023

Uit Daan’s platenkoffer

Beluister deze aflevering hier:

In “Uit Daan’s Platenkoffer” gaat het deze keer over Politie en Justitie.

Zoals het vaak gaat met misdadigers: via de politie en justitie naar de bajes. Dat kan ook via een veel minder gebruikelijke manier, namelijk op muzikale wijze.

Voor zover bekend is er nooit een krantenbericht gepubliceerd over iemand waarvan zijn hond tijdens het uitlaten gestolen werd. Maar wel een lied hierover getiteld “Houdt de dief” gezongen door Eddy Christiani. Liedjes over politieagenten en veldwachters van toen. Een lachende diender uit Engeland en ook hoe het er begin vorige eeuw er aan toe ging bij de politie van onze oosterburen. Qua justitie en rechtspraak met muzikale begeleiding waarbij de verdachte beschuldigd werd van het in het openbaar gepleegde in de mode zijnde verboden dans. Geen advocaat kwam er aan te pas. Maar desondanks dat, gelukkig voor hem, vrijspraak.

In de bajes komt er een cipier aan te pas. Een landloper met zijn hond werd opgepakt, maar de hond mocht niet in de bajes en bleef trouw bij de deur wachten. En tenslotte uit de Oekraïne een wals over de gevangenis. 

Deze muziek komt uit een tijd dat de politie het, naar het schijnt, niet al te druk had met zware, criminele zaken en nog de tijd had fietsendieven te arresteren. Ook een beoefenaar van de swing kwam in een rechtszaak terecht, maar niet bij een gerechtshof of de Hoge Raad. Vanuit de Platenkoffer eindigt deze reis in de gevangenis waar onder die van Scheveningen (foto boven).

Een voorproefje ?