zondag 9 april 2023

Orgelpunt door Dick Koomans

Beluister deze aflevering vanaf 9 april:

In deze aflevering van Orgelpunt door Dick Koomans is het onderwerp:
Het Geneefse Psalter, bron van inspiratie.

Door de eeuwen heen hebben de melodieën van het Geneefse Psalter generaties organisten geïnspireerd tot het improviseren en componeren van zettingen en bewerkingen. We gaan luisteren naar een doorsnede uit deze rijke geschiedenis.

Er zullen werken te horen zijn van o.a. Sweelinck (afbeelding boven), van Noordt, Böhm, Bach en anderen.

Ook 20e-eeuwse bewerkingen komen aan bod en dan zowel ‘in ouden stijl’ als in een meer eigentijds idioom. Van organist-componist Bert Matter zijn enkele Psalmbewerkingen te horen, uitgevoerd op “zijn” orgel.

Het belooft weer een boeiende uitzending te worden.