zondag 23 april 2023

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

“Lemmens en zijn school”.

In deze aflevering van Orgelpunt staat Jaak Nicolaas Lemmens (afbeelding boven) centraal. Deze Vlaamse organist en componist werd in 1823, nu dus 200 jaar geleden geboren. Zijn betekenis voor de ontwikkeling van de orgelkunst in België en daarbuiten moet niet worden onderschat. Hij was een van de eersten die als organist de muziek van Bach onder de aandacht bracht in België en Frankrijk.

Veel van zijn composities verraden de sterke invloed van het gregoriaans en de katholieke liturgie. Lemmens was ook een toonaangevende pedagoog. Daarvan getuigt zijn lijvige “Orgelschool” (“École dórgue”) uit 1862, een methode om orgel te leren spelen. Deze methode werd o.a. gebruikt op de conservatoria van Brussel (waar Lemmens les gaf), Parijs en Madrid.

Een aantal van Lemmens’ leerlingen werden later zelf vooraanstaande organisten en componisten. Hij was ook de oprichter van een opleiding voor kerkmuziek in Mechelen. Dit instituut werd later verbreed tot een opleiding voor hogere kunsteducatie en in Leuven gevestigd. We kennen het nu als het Lemmens instituut in Leuven (B). Afbeelding midden.

Presentator Bert Wisgerhof laat in deze uitzending veel muziek van Lemmens horen, o.a. de gehele Sonate Pascale, met thema’s uit de gregoriaanse paasmis. Ook komt muziek van de beroemdste drie leerlingen van Lemmens aan bod: Guilmant, Widor en Mailly. Deze muziek klinkt in vertolkingen van o.a. de organisten Ben van Oosten en Louis Robilliard.