zondag 4 juni 2023

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

In deze uitzending doet presentator Bert Wisgerhof verslag van zijn orgelbelevenissen van het afgelopen voorjaar. Daarbij gaat het niet zozeer over beroemde en bewonderde orgels, maar vooral over onbekende en weinig geliefde instrumenten. Soms is daarvoor een herwaardering op zijn plaats.  

Eerst zien we hoe een onbemind Arnhems orgel liefdevol is ontvangen in een Hongaarse kerk in Cluj-Napoca, Roemenië. Vervolgens horen we het orgel van de Julianakerk in Veenendaal (foto boven) flink onderhanden werd genomen en gereorganiseerd.

En tenslotte gaat over de verjaardag van het 100-jarige Steinmeyer-orgel in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Met eigen opnamen van Bert, en van de organisten Erich Türk, Evan Bogerd en Simon Stelling (foto midden) met muziek van o.a. Matthias Weckmann, Edward Elgar, Johan Sebastiaan Bach en Max Reger.