zondag18 juni 2023

Orgelpunt door Kees Schuurman

Beluister deze aflevering hier:

In Orgelpunt heeft Kees Schuurman het deze keer over de website ‘Alle psalmen’ oftewel allepsalmen.nl.

Alle 150 psalm melodieën komen één voor één aan bod, gespeeld door Sietze de Vries (afbeelding boven), een begenadigd organist en bekwaam improvisator. Want dat is het interessante: het zijn allemaal improvisaties op die rijke melodieën van het Geneefse psalter, die al eeuwenlang meegaan en maar niet vervelen.

Bovendien worden ze gespeeld op de meest fraaie historische Groninger orgels, die telkens weer een net andere klankkleur laten horen. Veel zorg is besteed aan de kwaliteit van opnamen, dus er valt het nodige te genieten. Inmiddels zijn een derde van de psalmen online. In de uitzending zijn er een tiental te horen, met toelichting van Sietze de Vries.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: bureau@radiobloemendaal.nl.