zondag 25 juni 2023

Aangeraakt door Mirjam Wolthuis

Beluister deze aflevering hier:

In de zomer nodigt de zon ons uit om het gangbare tempo wat te vertragen. Iets minder moeten, en iets meer tijd om je heen te kijken. Door dat andere tempo krijgt verwondering weer kans. Wandelen komt daarbij goed van pas.

Je ziet nieuwe dingen door dat trage tempo. Je treedt buiten de geijkte paden, of je nu cross country loopt of gewoon de pijltjes volgt. Al wandelend wordt het wat stiller in je hoofd en stijgt het geluksgevoel (ook omdat er geluksstofjes in de hersenen worden aangemaakt).

Maar er zijn nog zoveel andere manieren om rust te vinden en je vrij te voelen zodat je weer met nieuwe ogen kan kijken. Het Latijnse woord ‘vacare’ omvat dit allemaal. Het gaat over leeg worden. Om weer ruimte te krijgen. In kloosters spreekt men van ‘Deo vacare’, dat is weer een hoofdstuk apart. Of toch niet? Luistert u maar.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: bureau@radiobloemendaal.nl.