zondag 9 juli 2023

Orgelpunt door Dick Koomans

Beluister deze aflevering hier:

In deze aflevering van Orgelpunt door Dick Koomans is het onderwerp:
Het Geneefse Psalter, bron van inspiratie. Aflevering 1 kwam uit op 9 april, deel 2 op 21 mei j.l. Dit is de derde en de laatste aflevering.

In deel drie van de serie over het Geneefse Psalter gaan we iets dieper in op het begrip ‘stijl’. In kleine ‘blokjes’ komen Psalmbewerkingen, geschreven in verschillende stijlen, voorbij. Op die manier is het leuk vergelijken. Er is muziek te horen van o.a. Geert Bierling (foto boven), Bernard Winsemius en de Japanse organist Masaaki Suzuki.

Psalmen worden vaak gezongen. Bijvoorbeeld als vierstemmige koorzetting. Maar deze zettingen kunnen ook heel mooi met een instrumentaal ensemble worden uitgevoerd. Daar horen we een paar voorbeelden van. Psalmen werden gezongen en gespeeld ‘in kerk en huis’. Van die huiselijke praktijk horen we een mooi voorbeeld, gespeeld op klavecimbel.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: bureau@radiobloemendaal.nl.