zondag 2 juli 2023

Uit Daan’s platenkoffer

Beluister deze aflevering hier:

Daan koos voor deze aflevering van de Platenkoffer het thema “honden”. Genoeg liedjes over honden die in het Nederlands bewerkt en/of vertaald zijn. Maar ook een overbekend Nederlands liedje in het Engels met zelfs een couplet hiervan in een zeker niet accentloos Nederlands gezongen. Beginnend bij een duet tussen een kat en een hond met instrumentale begeleiding. De kat laat verder in dit programma niets meer van zich horen omdat het voor de rest over honden  gaat.

Acteur, cabaretier, revue-artiest en zanger Louis Davids zong begin 30-er jaren van zijn vaste tekstschrijver Jacques van Tol over de blaffer en ook  Tol Hansse (zoon van Jacques) maakte een lied hierover.
Het hondengeblaf, in velerlei toonaarden, inspireerde in de vijftiger jaren een Deense opnametechnicus Carl Weissman hiervan een knappe geluidsmontage te maken. Alsof de honden zelf rechtstreeks bij de opname betrokken waren en het genoot destijds grote populariteit. Met een afsluiting in de rock ’n roll stijl door Elvis en de even uit de anonimiteit teruggekeerde honden

En behalve liedjes over honden ook muziek over van alles waaraan onze trouwe viervoeters hun medewerking verlenen. En je hoeft geen hondenbezitter te zij om de blaffers en keffers te herkennen.

Een voorproefje ?