zondag 30 juli 2023

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

“Nieuwe geluiden in een nieuwe tijd”.

In de aflevering van 30 juli zet presentator Bert Wisgerhof de schijnwerpers op drie spectaculaire nieuwe orgels die in de laatste jaren in Duitsland werden gebouwd.

De Elbphilharmonie in Hamburg, de Martinskirche (foto midden) in Kassel en de Dom van Mainz werden verrijkt met nieuwe instrumenten, die in meer dan één opzicht opzienbarend zijn: niet alleen door hun grootte maar ook door het vernieuwende concept, waardoor elk van deze orgels met name geschikt is voor vernieuwende muziek van de 21ste eeuw.

Door nieuwe technieken is het mogelijk om hier klankeffecten te bereiken die tot dusver bij het orgel ongekend waren. Toch lenen deze orgels zich ook voor het vertolken van muziek van bijvoorbeeld Bach of César Franck. Bert vertelt in de uitzending over deze nieuwe mogelijkheden en laat daarbij muziek uit heden en verleden horen met de organisten Iveta Apkalna (foto boven), Eckhard Manz en Daniel Beckmann.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: bureau@radiobloemendaal.nl.