zondag 27 augustus 2023

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

“Alles te danken aan Bach: 150 jaar Max Reger”.

Deze aflevering van Orgelpunt staat helemaal in het teken van de componist Max Reger (afbeelding boven), die 150 jaar geleden werd geboren. Hij liet in zijn korte leven – hij werd maar 43 jaar oud – een enorm oeuvre na: muziek orkest- en koorwerken, liederen, cantates, en solowerken voor viool, cello, piano en orgel. Zijn orgeloeuvre is het grootste na dat van Bach. Volgens eigen zeggen had Reger alles wat hij was en deed te danken aan Bach.

Presentator Bert Wisgerhof laat aan de hand van vooral korte orgelwerken van Reger horen hoe dat uitwerkte. Daarvoor gebruikt hij opnamen van organisten als Piet van Egmond, Anton Heiller en Cor Ardesch.

Hoe Reger zelf zijn eigen muziek speelde, is te horen door middel van een opname van het “Philharmonie-orgel” (foto midden) van de firma Welte. Ook laat Bert eigen opnamen van enkele orgelwerken van Reger horen, die hij recent speelde op het orgel van de Sint Maartenskerk te Kortrijk.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: bureau@radiobloemendaal.nl.