zondag 1 oktober 2023 om 9:30 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze zondag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

Dr. John Blow (1649-1708) was een belangrijke Engelse barokcomponist en organist, die tegenwoordig niet zo heel bekend meer is, en dan vooral als leermeester (en vriend) van de beroemde Henry Purcell (1659-1695), en andere belangrijke componisten als William Croft en Jeremiah Clarke. Hij overleed op 1 oktober 1708, reden om hem vandaag, precies 315 jaar daarna, maar weer eens onder de aandacht te brengen.
Blow was de laatste katholieke Engelse hofcomponist. Als jongen was hij koorknaap in de Chapel Royal. In 1674 werd hij benoemd tot “gentleman of the Chapel Royal” en “Master of the Childeren of the Chapel Royal”. In 1677 werd hij “doctor of music”, en niet lang daarna een van de privé-musici van koning James II (de schoonvader van onze koning-stadhouder Willem III). In 1695 werd hij opnieuw organist van de Westminster Abbey, een positie waarin hij in 1679 was opgevolgd door Henry Purcell; Purcell overleed op 21 november 1695.
Blow eerde zijn leerling met een “Ode on the death of mr. Henry Purcell”, maar schreef verder een groot aantal geestelijke en wereldlijke werken, waaronder 14 services, 30 odes voor koninklijke vieringen, 50 wereldlijke liederen en meer dan 100 anthems.

U kunt luisteren naar:

1 – J. Blow: “God spake sometime in visions”;
2 – J. Blow: “Salvator mundi”;
3 – J. Blow: “Voluntary in A”;
4 – J. Blow: “Praise the Lord, o my soul”;
5 – J. Blow: “Behold, o God, our defender”;
6 – J. Blow: “A jigg”;
7 – H. Purcell “Hear my prayer, o Lord”.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.