zondag 8 oktober 2023

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

“Herinneringen aan een vriend”.

Eind juli overleed de Duitse organist en kerkmusicus Christoph Grohmann (68) (afbeelding boven) aan de gevolgen van een ernstig verkeersongeval. In deze uitzending schetst presentator Bert Wisgerhof, die bijna 40 jaar met hem bevriend was, een beeld van deze begaafde musicus.

Met hem maakte Bert jarenlang deel uit van het bestuur van een grote internationale vereniging van orgelvrienden, Gesellschaft der Orgelfreunde.

In Nederland was Grohmann als organist niet zo bekend. Toch had hij een grote internationale reputatie die hem als concertgever in veel Europese landen en in de Verenigde Staten bracht. Wars van sterallures diende hij de muziek met zeer verzorgd en degelijk voorbereid orgelspel. Hij beheerste vele stijlen en een uitgebreid repertoire. Dat hij daarnaast ook als begeleider van solisten en koren en als pianist in een salonorkest actief was en bovendien met verve een theaterorgel kon bespelen, illustreert zijn veelzijdigheid.

Bert laat opnamen van hem horen, o.a. met het orgel in de Clemenskerk van Rheda-Wiedenbrück (afbeelding midden). Dit grote instrument uit 1984, gebouwd met Grohmann als adviseur, is vooral geschikt voor het Franse symfonische en moderne repertoire. Grohmann was ook een getalenteerde improvisator. Twee opnamen met improvisaties, gespeeld op orgels in Hasselt en IJsselmuiden illustreren dat.

Aan het slot van de uitzending klinkt Grohmanns vertolking van de toccata uit de “Modale Suite” van Flor Peeters op het orgel van de Gedächteniskirche in Speyer.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.