zondag 12 november 2023

Uit Daan’s platenkoffer special

Beluister deze aflevering hier:

Ook Daan Molenaar raakt in de greep van het 100-jarig bestaan van Radio Bloemendaal. Er is veel bewaard gebleven aan programma’s uit de bijna 100 jaren die Radio Bloemendaal bestaat. In deze aflevering van Daans Platenkoffer veel gesproken woord-uit-de-oude-doos in plaats van muziek.

Om te beginnen een interview met de jongste zoon van mr. Monnik, een van de oprichters van Radio Bloemendaal. Hij woonde in Zuid-Afrika, deed in 1981 Nederland aan en kwam ook naar Radio Bloemendaal. Vervolgens een aan- en afkondiging uit de 30-er jaren. In een paar kerkdienstfragmenten uit 1943 komt duidelijk naar voren hoe ds. Johan Brussaard de ellende in de bezettingstijd ervaart.

Zeker niet te vergeten is de toenmalige predikant ds. Gerrit Toornvliet die ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de radio in 1964 op zijn manier inhaakte op het bezoek aan Nederland (ook in juni 1964) van de Engelse popgroep de Beatles. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum horen we het fragment waarop aan de toenmalige programma-coördinator, dhr Jacob Klaassen, een koninklijke eremedaille werd toegekend.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.