zondag 19 november 2023

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

Presentator Bert Wisgerhof reisde onlangs met een groep orgelvrienden door Bohemen. In een kleine week werden door hen langs de Labe (zo heet de Elbe hier) en de Moldau meer dan 20, vaak oude orgels bezocht en bespeeld.

Bert doet in deze uitzending verslag van de ervaringen die in Tsjechië werden opgedaan. Deze historische regio kent een uniek type orgel met de bijbehorende muziek. Veel van deze instrumenten vertonen achterstallig onderhoud.

Ondanks dat kan nog vaak genoten worden van hun klankschoonheid. Ook veel orgelmuziek uit Bohemen verdient grotere bekendheid. Namen van componisten als Bohuslav Černohorský, Josef Seger en  Jan Křtitel Kuchař zullen misschien voor de doorgewinterde orgelliefhebber niet zo bekend zijn. Toch lieten zij muziek na die het waard is om gehoord en gespeeld te worden.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.