zondag 31 december 2023 om 9:30 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze zondag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

Dit jaar valt de eerste zondag na kerstmis samen met Oudjaar. De muziekkeuze haakt daarom op beide aspecten in. Op de eerste zondag na kerstmis zitten we nog helemaal in de kerstsfeer; het kind is geboren en we realiseren ons steeds meer wat dat kind voor ons zal betekenen. Lucas 2:33-40 (NBV) laat Simeon tegen Maria zeggen: “Weet wel dat velen in Israël door hem ten val zullen komen of juist zullen opstaan. Hij zal een teken zijn dat betwist wordt, en zelf zult u als door een zwaard doorstoken worden. Zo zal de gezindheid van velen aan het licht komen.”
Hoewel het eucumenisch leesrooster geen aparte liturgische gegevens heeft voor oudjaar, wordt er toch in veel kerken aandacht aan besteed, en is er ook speciale muziek voor geschreven. Veelal gaat het dan om stilstaan bij en overpeinzen van het voorbije jaar, op de drempel van het nieuwe.

U kunt luisteren naar:

1 – Pearsall: “In Dulci Jubilo”;
2 – Tunder: Aria “Ein kleines Kindelein”;
3 – Bach: “Das neugeborne Kindelein” – openingskoor;
4 – Buxtehude: “Das neugeborene Kindelein”;
5 – Scheidt: “Das alte Jahr vergangen ist”;
6 – Bach: “Das alte Jahr vergangen ist”;
7 – Bach: “Das neugeborne Kindelein” – slotkoor;
8 – Kurtág/Bach: “Das alte Jahr vergangen ist”;
9 – Bach: “Das alte Jahr vergangen ist”.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.