zondag 11 februari 2024

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

De komende jaren moeten we het geluid van de “Rode Reus” (foto boven) missen. Zo wordt het grootste orgel van Nederland genoemd, dat al 50 jaar in de Rotterdamse Laurenskerk staat. Nu moet het gerestaureerd worden, en ook aangepast aan de eisen van een veranderde musiceerpraktijk.

Daarom wordt het uitgerust met een tweede speeltafel, die gelijkvloers in de kerkruimte komt te staan. Daarmee kan dan bovendien een nieuw “hybride-orgel” bespeeld worden, samen met het grote Marcussen-orgel. Over drie jaar moet dit miljoenenproject klaar zijn voor een nieuwe impuls aan het muziekleven in de Maasstad.

De bekende Rotterdammer Henri Bontenbal zal als ambassadeur het project promoten. In de uitzending zal presentator Bert Wisgerhof enkele nieuwe en oude opnamen van het Marcussen-orgel laten horen. Behalve dat brengt hij nog een paar minder bekende Rotterdamse orgels voor het voetlicht, die hij afgelopen najaar bezocht. Het wordt daarmee een echte Rotterdamse Orgelpunt aflevering.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom.
Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.