zondag 11 februari 2023 om 9:30 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze zondag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

“Dominica in quinquagesima”, de zondag 50 dagen voor Pasen, daarmee dus de zondag voor aswoensdag wordt ook wel zondag “Esto mihi” genoemd, naar de gregoriaanse introïtus, met daarin regels uit psalm 31 (30 in de Vulgaat), die centraal staat op deze zondag. De introïtus bestaat uit de verzen 3 resp. 2 van deze psalm:

Esto mihi in Deum protectorem, et in locum refugii, ut salvum me facias. Quoniam firmamentum meum, et refugium meum es tu. Et propter nomen tuum dux mihi eris, et enustries me.In te, Domine, speravi, non confundar in æternum. In iustitiatua tua libera me.

Vertaald:
Wees Gij mij tot een God, een beschermer, en een toevluchtsoord, om mij te verlossen. En in Uws naams wil, leid mij, en voed mij. Op U, God, heb ik mijn hoop gevestigd, ik zal U in eeuwigheid niet beschamen. Bevrijd mij door Uw gerechtigheid.

U kunt luisteren naar:

1 – W.A. Mozart: Offertorium “In te, Domine, speravi”;
2 – J. des Prez: “In te, Domine, speravi”;
3 – J.P. Sweelinck: “In te, Domine, speravi”;
4 – J. des Prez: “In te, Domine, speravi”;
5 – J. Kuhnau: “In te, Domine, speravi”;
6 – J.-B. Lully: “In te, Domine, speravi”, uit Te Deum.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.