zondag 10 maart 2024 om 9:30 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze zondag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

De 4e zondag in de 40-dagentijd wordt “Laetare” genoemd, naar de eerste woorden van de Introïtus voor deze zondag. Laetare betekent: wees blij. We zijn nu halverwege deze periode van inkeer, zelfreflectie en boetedoening, en vangen al het eerste licht van de verrijzenis op. De tekst van de introïtus komt uit Jesaja 66:10, die een profetie over de redding van Jeruzalem betreft, die wordt gevolgd door de aanhef van psalm 122 (121 in de Vulgaat), een bedevaarts- of opgangspsalm, die het betreden van de stad Jeruzalem beschrijft.

Laetare Jerusalem, et conventum facite omnes qui diligitis eam. Gaudete cum laetitia, qui in tristitia fuistis, ut exsultetis, et satiemini ab uberibus consolationis vestrae. Verheugt u over Jeruzalem en jubelt over haar, allen die haar liefhebt. Wees verrukt met haar, allen die in rouw zijt over haar, opdat ge verzadigd mag worden aan de borst van haar vertroostingen.
Ps. Laetatus sum in his quae dicta sunt mihi, in domum Domini ibimus. Ps. Ik was verheugd toen men mij zei: “Wij gaan naar het huis van de Heer”.

De muziekkeuze voor de uitzending van Opgang van deze zondag is hierop gebaseerd.

U kunt luisteren naar:

1 – L. de Sayve: “Laetatus sum in his”;
2 – G. Pergolesi: “Stantes erant”;
3 – C. Huygens: “Laetatus sum in his”;
4 – H.I.F. Biber: “Laetatus sum in his”;
5 – H. Parry: “I was glad when they said unto me”;
6 – H. Schütz: “Es ist ein Freud dem Herzen mein”;
7 – C. Monteverdi: “Laetatus sum in his”.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.