donderdag 28 maart 2024 om 19:15 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze Witte Donderdag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

Op de avond van Witte Donderdag begint het zgn. Triduum Sacrum, dat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag die tijdens de paaswake overgaat in het paasfeest. Op de avond van de vastendag voor de viering van het Pascha houdt Jezus met zijn leerlingen het Paschamaal. Dit is de basis voor het Heilig Avondmaal. In Johannes 13 wordt beschreven dat Jezus de voeten van alle leerlingen wast en hen de opdracht geeft elkaar te helpen en bij te staan. Na Jezus’ onderwijzing lopen ze naar de hof van Getsemane, gelegen op de Olijfberg, waar Jezus zijn leerlingen vraagt met hem te waken terwijl hij worstelt met de zware taak die hem te wachten staat.
De term “Witte Donderdag” verwijst naar de gewoonte in de katholieke kerk om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken, dat na de dienst door een paars kleed wordt vervangen.

De muziekkeuze voor deze korte uitzending van Opgang is gekozen rond het thema van de voetwassing en het Laatste Avondmaal.

1 – M. Trotta: “Ubi caritas”;
2 – H. Schütz: “Unser Herr Jesus Christus, in der Nacht”;
3 – W. Byrd: “Ave verum corpus”.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.