vrijdag 29 maart 2024 om 19:15 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze Goede Vrijdag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

Goede Vrijdag is de dag waarop we de veroordeling, kruisiging en dood van Jezus gedenken. Alleen in het Engels en Nederlands heet deze dag “Good Friday” / “Goede Vrijdag”. In het Duits heet het Karfreitag (uit het Oudhoogduits, met als betekenis: “kommervolle, treurige vrijdag”), en in Romaanse talen Heilige Vrijdag. Over de herkomst van de naam Goede Vrijdag bestaan verschillende opvattingen. ‘Lam Gods’ is een van de aanduidingen voor Jezus Christus. Toen Johannes de Doper naar Jezus keek was ervan overtuigd dat de Messias gekomen was. Hij zei: “Zie, het lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt.” Hij grijpt hier terug op de wet van Mozes, die het lam als offerdier bij uitstek beschouwt. Mogelijk verwijst hij naar het paaslam: het mannelijke en vlekkeloze lammetje of bokje dat op de vooravond van de uittocht uit Egypte geslacht moest worden.

De muziekkeuze voor deze korte uitzending van Opgang is gekozen rond het thema van het lijden en sterven van dit Lam Gods.

1 – L. Mayernik: “The Lamb”;
2 – A. Hammerschmidt: “Ach Jesus stirbt”;
3 – M. Reger: “Jesu Leiden, Pein und Tod”.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.