zondag 5 mei om 10:00 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze zondag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

Deze zondag wordt Rogate genoemd, bidzondag. Maar het is vandaag bovenal ook Bevrijdingsdag, en daarom staat de muziekkeuze voor deze uitzending van Opgang volledig in het teken van oorlog en vrede, feestvreugde maar ook bezinning.
Oorlog, vervolging, onderdrukking kent vele vormen en aanleidingen om elkaar letterlijk en figuurlijk de hersens in te slaan, zoals persoonlijke belangen van invloedrijke personen om hun invloedsfeer te vergroten, ideologische opvattingen, en niet in de laatste plaats – vaak met de bijbel of een ander geloofsboek in de hand – (orthodox) godsdienstige conflicten, gevolgd door verzet, opstand, een tegenbeweging. Maar lang niet iedereen kan, mag, wil een tegengeluid laten horen of zich actief verzetten, of beseft hoe breekbaar een vreedzame samenleving is. Bij een vredesverdrag worden, al dan niet onder dwang, compromissen gesloten door diplomaten, waarbij partijen veel, soms teveel inleveren, en die daarmee opnieuw aanleiding kunnen worden voor nieuwe oorlogen; de Vrede van Versaille die de 1e Wereldoorlog afsloot en mede aanleiding werd tot de 2e, is daarvan een treffend voorbeeld.

U kunt luisteren naar:

1 – R. Goorhuis: “On wings of liberty”;
2 – P. Simon, arr. Voces8: “The sound of silence”;
3 – D. Witte: “Het wijnglas”;
4 – W. Croft: “Peace is the song”;
5 – W. Croft: “The soul of musick is the soul of peace”;
6 – M. Franck: “Wilhelmus von Nassawen”;
7 – G. Gastoldi: “‘t Is genoegh, Oorloghsmannen”;
8 – G. Gastoldi: “O Nederlanden”;
9 – C. Gesualdo / I. Strawinsky: “Da pacem, Domine”.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.