woensdag 8 mei 2024

Tentoonstelling 100 jaar Radio Bloemendaal

Tentoonstelling 100 jaar Radio Bloemendaal
Vanaf zondag 26 mei t/m zondag 16 juni zal iedereen kunnen kennisnemen van de expositie over 100 jaar radio-uitzendingen door Radio Bloemendaal in het Kerkelijk Centrum. De tentoonstelling wordt op 26 mei na de kerkdienst om ca. 11:15 uur geopend door Aart Mak.
Op zaterdag en zondag is de tentoonstelling open van 12.00 tot 15.00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 14.00 uur.
Aan de hand van documenten, filmpjes afbeeldingen en voorwerpen komt
100 jaar geschiedenis aan u voorbij.

Het gaat over het eerste begin in 1924 toen de leiders van kerkelijk Nederland nog piekerden over de vraag of radio eigenlijk wel mócht. Toch heeft de visionaire predikant Brussaard het aangedurfd deze experimentele techniek te omarmen. De expositie gaat ook over de oorlogsjaren toen de Duitse bezetter helemaal geen radioapparatuur in particuliere handen wilde zien.
In de jaren ’50 en ’60 kreeg Radio Bloemendaal echt vleugels en zeer veel volgers. Er kwam een radiopredikant, geheel vrijgesteld voor de uitzendingen en het radiopastoraat, Radio Bloemendaal dreigde een kerk-binnen-de-kerk te worden, wat tot de nodige conflicten leidde die vervolgens ook weer werden opgelost met de komst van de Stichting Kerk Zonder Grenzen (KZG).

Er ontstond een hechte groep radiovrijwilligers die allen op hun eigen manier plezier en voldoening vonden in het radiowerk. Jubilea werden gevierd, lief en leed werd gedeeld.

De radiotechniek was een voorwerp van voortdurende aandacht. En het toekennen van een zendmachtiging door de overheid, was ook niet steeds een vanzelfsprekende zaak.

In de periode 1999 tot 2019 is geleidelijk overgegaan naar het uitzenden door middel van het wereldwijde internet. Deze ingrijpende transitie ging voorbij zonder grote nieuwsfeiten en daar is dan ook nauwelijks materiaal over te vinden. In onze tentoonstelling bent u ook even getuige van het neerhalen van de zendmasten op het Kopje van Bloemendaal.
Een klein traantje vanwege de herinnering aan alles wat voorbij is, maar de radioraad heeft zich ook gewaagd aan een positieve visie op de toekomst. Ook hiervan kunt u kennisnemen op de expositie 100 jaar Radio Bloemendaal.

Allen hartelijk welkom!
Locatie:
Kerkelijk Centrum PGBO
Kerkplein 20
2061 JD, Bloemendaal