zondag 26 mei 2024

Aangeraakt door Joost van den Bogert

Beluister deze aflevering hier:

zondag 26 mei 2024

Aangeraakt doorJoost van den Bogert

Een nieuwe samensteller en presentator begint deze maand enthousiast voor Aangeraakt op Radio Bloemendaal: Joost van den Bogert, pastoraal manager van Stichting Stem in de Stad in Haarlem. Het thema dat hij meeneemt is het jaarthema van Stem in de Stad in 2024, ‘Vriendelijkheid’.

“De burgemeester ziet dat religieuze gemeenschappen een positief effect hebben op de samenleving. ‘Wat ik heel prettig vind, is de vormelijkheid, de nadruk op vriendelijkheid richting elkaar. Of dat nu een kerkgenootschap, een moskee of synagoge is’ (Nederlands Dagblad, 8 april). Geloof het of niet, deze woorden zijn niet van burgemeester Jos Wienen van Haarlem (CDA) of een andere burgemeester van religieuze huize. Ze zijn van burgemeester Femke Halsema. Met haar woorden raakt ze een snaar in een wereld die door velen als onvriendelijk wordt ervaren.

‘De nadruk op vriendelijkheid’, dat is precies waar we bij Stem in de Stad dagelijks handen en voeten aan proberen te geven. Gasten ervaren die plek als een warm bad, als een vriendelijk baken in Haarlem.

“Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen.” Déze bekende woorden – niet van een burgemeester – zijn te vinden in één van de brieven van Paulus. Interessant feit: de woorden in deze brief (aan de Filippenzen), behoren waarschijnlijk tot de laatste die hij ooit schreef. Je zou dus kunnen zeggen: vriendelijkheid is niet voor beginners… Joost gaat het toch proberen, want: een goed begin is het halve werk.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.