zondag 19 mei 2024

Orgelpunt door Kees Schuurman

Beluister deze aflevering hier:

’t Wordt altied wel weer licht – Orgelimprovisaties op Groningse liedjes van Ede Staal.

In deze uitzending klinkt voor de verandering een en ander in het Gronings. Het gaat om orgelimprovisaties op Groningse liedjes van volkszanger Ede Staal (foto boven), gespeeld door organist Peter Siebesma op allerlei fraaie dorpsorgels in de provincie Groningen. Ieder zichzelf respecterend dorp heeft wel een fraaie historische kerk, waarin in de meeste gevallen ook een gedegen orgel staat, gebouwd door gerenommeerde orgelbouwers.

Het gaat nu eens niet om psalmen en gezangen, maar om liedjes van een volkszanger, die in het Gronings zingt. Bijvoorbeeld ‘ De hoaven van Delfziel’ of ‘ Doar bluit mien eerappellaand’. Het initiatief voor de cd komt van de stichting Oude Groninger Kerken, die de meeste van de kerken in beheer heeft. Het is een cd die aangenaam te beluisteren is door het fraaie improvisatiespel van Peter Siebesma. Hij is psycholoog, auteur, beeldend kunstenaar en ook musicus. Hij wordt in het improviseren gestimuleerd door rasimprovisator Sietze de Vries.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.