zondag 16 juni om 9:30 uur

Opgang door Pieter Beerthuizen

Luister deze aflevering hier terug:

Opening van deze zondag met muziek, rechtstreeks vanuit onze studio. Deze aflevering is samengesteld door Pieter Beerthuizen.

Vandaag is het de derde zondag na Trinitatis, maar omdat op 15 juni 1924 de eerste radio-uitzending van Radio Bloemendaal de ether in ging, gisteren dus precies 100 jaar geleden, is dit het thema voor deze uitzending van Opgang geworden. Bij plechtige dankdiensten, na processies en bij liturgische diensten voor een vorst of vorstin wordt nog steeds vaak het “Te Deum Laudamus” (Wij loven U, o God) gezongen. Tijdens het ancien régime gebeurde dat ook aan het slot van een triomfantelijke intocht na de inname van een stad of het winnen van een grote veldslag. Vele (grote) componisten hebben grootse zettingen van het Te Deum gecomponeerd.
Daarom hoort u vanochtend een Te Deum, en welke zetting past nou beter bij een radiojubileum dan het grand motet van Charpentier, waarvan de “Marche en rondeau” in 1954 werd gekozen tot herkenningsmelodie van de uitzendingen van de European Broadcasting Union.
Het complete grand motet wordt voorafgegaan door een zetting op de oorspronkelijke gregoriaanse hymne, van Jordi Savall. De lofzang is ontstaan rond 400 n.Chr. en in de overlevering zou bisschop Ambrosius van Milaan deze met Augustinus in beurtzang hebben gezongen ter gelegenheid van diens doop; de hymne wordt daarom ook wel de Ambrosiaanse lofzang genoemd.
Het eerste deel is de lofzang op God, het tweede op Christus met daarop volgend enkele smeekbeden.

U kunt luisteren naar:
1 – J. Savall: “Te Deum”;
2 – M.A. Charpentier: “Te Deum”.

De teksten bij de liederen.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan:
contact@radiobloemendaal.nl.