zondag 30 juni 2024

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

In deze uitzending staat muziek centraal van twee componisten die dit jaar extra aandacht verdienen. François Roberday werd 400 jaar geleden, in Parijs geboren en Matthias Weckmann, stierf in 1674, 350 jaar geleden.

François Roberday werd in 1624, 400 jaar geleden, in Parijs geboren. In 1660 verscheen zijn enige bundel orgelmuziek in druk. Deze bundel was bovendien de eerste die in Frankrijk verscheen na Titelouze’s bundel “Hymnes de l’église” uit 1626. Roberday’s bundel heeft de titel “Fugues et Caprices” (afbeelding boven) en bevat twaalf fuga’s, waarvan er zes door een Capriccio op hetzelfde thema worden gevolgd. Het is een vroeg en hoogstaand voorbeeld van polyfone orgelmuziek. Bert laat daaruit een keuze horen met opnamen van o.a. de organisten Michel Chapuis, Peter van Dijk en Elisabeth Ullmann.

Matthias Weckmann, (afbeelding midden) veel bekender dan Roberday, stierf in 1674, 350 jaar geleden. Opgroeiend in Dresden kreeg hij les van Heinrich Schütz en maakte kennis met de Italiaanse muziek van Gabrieli en Frescobaldi. Later werd hij organist van de Jacobikerk in Hamburg en componeerde veel orgelwerken, cantates en ensemblemuziek. Weckmanns muziek is als het ware een synthese tussen de Italiaanse en de Noord-Duitse stijl. In de uitzending horen we een kleurrijke keuze uit zijn orgelwerken, gespeeld door o.a. Wolfgang Zerer, Pieter van Dijk en Léon Berben.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom.
Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.