zondag 14 juli 2024

Orgelpunt door Kees Schuurman

Beluister deze aflevering hier:

Nieuwe kerken met nieuwe orgels: tegenwoordig is dat nauwelijks meer aan de orde. Toch komt het nog voor: een forse nieuwe kerk en een fraai orgel en ook nog in een bijzonder goede akoestiek. Dat is het Van Vulpenorgel uit 2009 in de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Gouda.

Naast gebruik in de zondagse erediensten worden er concerten gegeven door gerenommeerde organisten, zoals Sietze de Vries, Gerben Budding en Euwe en Sybolt de Jong e.a. Met componisten als Reincken, Corelli, Mendelssohn, Bach en Reger. Maar vooral ook fraaie improvisaties aangevuld met samenzang en af en toe een koor of een trompettist erbij. De concerten werden altijd opgenomen door Hans van der Gouwe, lid van de gemeente. Dus leek het de commissie orgelconcerten, onder leiding van voorzitter Leo Mauritz (foto boven), lid van de Gereformeerde Gemeente Gouda, een goed plan een bloemlezing samen te stellen uit de concerten in de periode 2010-2015. Alle concert organisten gingen akkoord met dit plan, waardoor er een interessante en afwisselende CD is ontstaan. Leo Mauritz komt in deze Orgelpunt, ons als gast, van die klanken laten genieten.

Bestellen van de cd via orgelconcerten@gergemgouda.nl.
Meer informatie op Gereformeerde Kerk Gouda.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.