zondag 15 mei 2022

Dichtwerk met Leny Deurloo

Oorlog en vrede is deze keer het thema in Dichtwerk

In de maand mei gedenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die omgekomen zijn tijdens vredesmissies. We zijn ons door de oorlog in Oekraïne ervan bewust dat vrede een groot goed is. Over de hele wereld zitten mensen in de knel, zijn onterecht gevangengezet en we horen van afschuwelijke onderdrukking en vervolging. In het Dagblad Trouw waren vertaalde gedichten van dichters uit Oekraïne opgenomen. Dat bracht Leny op het idee van het thema oorlog en vrede.

Het eerste gedicht is ook afgedrukt in het Maandbericht van deze maand. Willem de Mérode (afbeelding rechts) schreef het lang geleden over de dictator Lenin. Hoe verbijsterend dichtbij is het nu nog.

Daarna lezen we de gedichten Vrede en Rode torens. Deze zijn vertaald uit het Oekraïens. Vervolgens hoort u een gedicht van Dietrich Bonhoeffer. Hij schreef het in juni 1944 in de gevangenis. Hij was opgepakt en veroordeeld omdat hij in het verzet had gezeten. Bonhoeffer was een mensenmens. Hij maakte in zijn gesprekken geen onderscheid tussen gedetineerden of bewakers. Ondanks het kwaad dat hem was aangedaan, zag hij in ieder mens iets goeds. In dit gedicht wil hij niet uitgaan van wat een ander mens over hem denkt of zegt. Hij voelde zich als predikant geroepen, maar dat neemt niet weg dat, eenzaam in de cel, alle vertwijfelingen toe kunnen slaan. Toch vertrouwt hij zijn leven toe aan God.

Het laatste gedicht heet Stilte. Het is niet in een oorlog geschreven maar in vredestijd. De dichter Jan-Clemens Lampe schreef het in 2003. Ook in vredestijd kan een soort oorlog van overspoelende geluiden en beelden woeden. Het gedicht werd tijdens een vesper in de Veertigdagentijd voorgelezen.