zondag 24 juli 2022

Dichtwerk met Leny Deurloo

Luister deze aflevering hier:

Leny Deurloo koos voor dit programma uit het werk van twee dichters die vooral bekend zijn van de muzikale verwerking van hun poëzie zodat er een lied ontstaat.

Het gaat om de onlangs overleden Henny Vrienten en Freek de Jonge. Wat is er mooier dan tekst en muziek die elkaar versterken? Zo gaan muziek en poëzie hand in hand. In dit programma richt Leny zich op de tekst.

Henny Vrienten, bekend als leadzanger van de band Doe Maar, werd geboren in 1948 en overleed, kort geleden. In Een ander hart heeft Henny het over ‘een ander hart’ zonder echt duidelijk te maken wat hij daaronder verstaat. Met de bazuinen, cimbalen, trommel, fluiten en snarenspel doet het denken aan een lofspalm. Dan volgen nog twee gedichten van Vrienten in dezelfde sfeer.

De tweede dichter is Freek de Jonge. Van hem koos Leny de gedichten Opa en De Pelgrim. In Opa lopen het werkelijkheid en droom door elkaar, maar het is wel een mooie droom waarmee de werkelijkheid wordt opgetild. En tenslotte lezen we in De Pelgrim over de levensloop van de vertellende ik.