donderdag 23 februari 2023

Op weg naar Pasen 2023 door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

We gaan op weg naar Pasen. Veertig dagen lang. In deze Veertigdagentijd verzorgt Juup van Werkhoven elke week een uitzending van radio Bloemendaal rond één van de zeven deugden: matigheid, moed, rechtvaardigheid, verstandigheid, geloof, hoop en liefde. Deugden hebben te maken met levenskunst. Met de vraag: hoe moet ik leven?

Vandaag is het thema Matigheid.
Matigheid is de deugd waarmee we de Veertigdagentijd ingaan. Een tijd waarin we proberen wat bewuster te leven, soms door te vasten, door iets te laten staan. Een paar weken niet snoepen, geen wijn of geen vlees. Een periode waarin we ons bezinnen op onze levensstijl. Die vastentijd van 40 dagen gaat terug op een verhaal uit de Bijbel. Jezus trekt zich na zijn doop en vòòr hij aan zijn openbare optreden begint 40 dagen terug in de woestijn. In de woestijn eet hij niet en drinkt hij niet. Vastentijd.

Wij vinden het moeilijk om de juiste maat te houden. Onze economie is gebaseerd op meer, meer, meer. Winst is niet genoeg, nee winst moet groeien. De reclame doet ons geloven dat we gelukkig worden als we nog meer bezit hebben. Onze on-matigheid heeft geleid tot de huidige klimaatcrisis. We hebben de aarde overvraagd. Het heeft geleid tot verstoorde verhoudingen tussen rijke en arme landen. Het heeft gemaakt dat er een onbalans is tussen onze generatie en die van onze kinderen en kleinkinderen.

Het woord matigheid kom je in de Bijbel niet zo vaak tegen, maar er is wel vaak een oproep om te matigen. Jezus vertelt een gelijkenis over een rijke man die nog meer schuren wil bouwen om zijn bezit op te slaan.  Jezus keurt de rijkdom van deze man niet af maar hij plaatst wel een kanttekening bij het feit dat hij zó bezig is met rijkdom vergaren dat hij de zin van het leven uit het oog verliest. Onmatigheid houdt hem weg bij wat er in het leven werkelijk toe doet. Hij zou geen schatten voor zichzelf moeten vergaren maar schatten voor God.

Gebruikte muziek en teksten in deze aflevering:
Henri Purcell – Suite from Abdelzar;
Lied 536 Alles wat over ons geschreven is, Petrus in het Land;
Bijbel – Lucas 12, 16-21;
Suite voor Viool en Orkest, Elegie, van Frederick Delius;
Bijbel – Jesaja 58, 6-7;
Ach wie flüchtig, ach wie nichtig sind der Menschentage – Calmus Ensemble & Lautten Compagney;
Kyrie Eleison 301k Vocaal Theologen Ensemble.

Foto boven: Jaap van Werkhoven. Museum van het Klooster ‘La Grande Chartreuse’, St.Pierre-de-Chartreuse.
Voor de  indrukwekkende film over dit klooster klik hier.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie.
Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.