donderdag 2 maart 2023

Op weg naar Pasen 2023 door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

We gaan op weg naar Pasen. Veertig dagen lang. In deze Veertigdagentijd verzorgt Juup van Werkhoven elke week een uitzending van radio Bloemendaal rond één van de zeven deugden: matigheid, moed, rechtvaardigheid, verstandigheid, geloof, hoop en liefde. Deugden hebben te maken met levenskunst. Met de vraag: hoe moet ik leven?

Vandaag is het thema Moed.
Moed is dat je in een uitzonderlijke situatie iets uitzonderlijks, het goede doet. Dat je dat durft. Je overwint angst, je trotseert tegenslagen, pijn, kritiek.
De Latijnse naam van deze deugd is Fortitudo en dat geeft al aan dat moed met kracht en volharding te maken heeft.

Het boek Esther richt de schijnwerper op zo’n uitzonderlijke situatie en op de mensen die in die situatie uitstijgen boven het gewone, alledaagse.
Het verhaal speelt in Perzië in de tijd van koning Ahasveros, in de vijfde eeuw voor Christus. Ahasveros stond aan het hoofd van een wereldmacht en was in die tijd de machtigste man op aarde.
Een deel van Joodse volk was in ballingschap weggevoerd. Mordechai was één van de ballingen. HIj is de oom en pleegvader van Esther.

De Joden  in het rijk van Ahasvers dreigen te worden uitgeroeid. Esther is koningin, niemand aan het hof weet dat zij Joods is. Zij kan als koningin misschien wat bewerken bij koning Ahasveros?  Maar het kan ook haar dood worden. Mordechai  probeert haar te overtuigen: ‘Beeld je maar niet in dat jij, omdat je in het koninklijk paleis woont, als enige van alle Joden zult ontkomen. Als jij nu je mond niet opendoet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel uitkomst en redding voor de Joden. Maar jij en je vaders familie komen dan om. Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.’ (Esther 4, 13-16). Esther redt haar volk.

Luister naar het prachtige lied ‘Het juiste pad’ van Yentl en De Boer over moed.

Gebruikte muziek en teksten in deze aflevering:
Henri Purcell – Suite from Abdelzar;
‘Het juiste pad’ – Yentl en De Boer;
Bijbel: Esther 4, vers 13-16;
Yankele – Nikki Jacobs;
‘Die mij droeg’, Trijntje Oosterhuis;
Gedicht Phoenix Hendrik Marsman;
Kyrie Eleison 301k Vocaal Theologen Ensemble.

Foto boven: Jaap van Werkhoven. Mario Ceroli – L’ombra. Museum Moderne Kunst Mumok, Wenen.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie.
Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.