donderdag 9 maart 2023

Op weg naar Pasen 2023 door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

We gaan op weg naar Pasen. Veertig dagen lang. In deze Veertigdagentijd verzorgt Juup van Werkhoven elke week een uitzending van radio Bloemendaal rond één van de zeven deugden: matigheid, moed, rechtvaardigheid, verstandigheid, geloof, hoop en liefde. Deugden hebben te maken met levenskunst. Met de vraag: hoe moet ik leven?

Vandaag is het thema verstandigheid of bezonnenheid.
Het latijnse woord voor deze deugd is prudentia, dat doet denken aan een verzekeringsmaatschappij. Verstandig en prudent. Het klinkt niet heel aantrekkelijk, maar toch is deze deugd heel belangrijk. Misschien wel de belangrijkste omdat ze de andere deugden in toom  houdt.

Bezonnenheid heeft niet alleen met verstand te maken, ook met gevoel, met tact. Met wijsheid, praktische wijsheid. Wijsheid die je opdoet door levenservaring. In de kunst wordt Prudentia vaak afgebeeld met een spiegel in haar hand. Om te benadrukken dat het om zelfreflectie gaat. Dat je in de spiegel durft te kijken.

Het verhaal van Jozef is in de Bijbel een mooi voorbeeld van bezonnenheid en levenswijsheid. Jozef heeft geleerd door al zijn omzwervingen en ervaringen. Door schade en schande.

Omzien
in het avondlicht
naar de stappen
die we zetten,
naar de weg
die achter ons ligt.

Wat in de felheid
van de middag
zo belangrijk leek,
komt in
een ander licht
te staan.

Een milde gloed
verzacht de scherpe kantjes.
Levenswijsheid
leidt tot
relativering.

Uit: Zinboekje Leef-tijd kerkblad Zeist.

Gebruikte muziek en teksten in deze aflevering:
Henri Purcell – Suite from Abdelzar
Bach cantate ‘Aus der Tiefe’ BWV 131 bij Psalm 130, Nederlandse Bach Vereniging o.l.v. Jos van Veldhoven.
Bijbel – Genesis 41
Reverie – Debussey
Lied 392 Wie kent de eenvoud van het breken, Petrus in het land
Kyrie Eleison 301k Vocaal Theologen Ensemble

Foto boven: Jaap van Werkhoven, Praag.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie.
Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.