donderdag 16 maart 2023

Op weg naar Pasen 2023 door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

We gaan op weg naar Pasen. Veertig dagen lang. In deze Veertigdagentijd verzorgt Juup van Werkhoven elke week een uitzending van radio Bloemendaal rond één van de zeven deugden: matigheid, moed, rechtvaardigheid, verstandigheid, geloof, hoop en liefde. Deugden hebben te maken met levenskunst. Met de vraag: hoe moet ik leven?

Vandaag is het thema Rechtvaardigheid.
De deugden worden meestal als vrouwen voorgesteld. Vrouwe Justitia zie je op plaatsen waar recht wordt, werd gesproken en gedaan. Het stadhuis, de rechtbank. In haar  éne hand heeft zij een zwaard en in haar andere hand een weegschaal. Het zwaard staat voor het vonnis dat Justitia moet uitspreken. De weegschaal is symbool voor het afwegen, het oordelen. Justitia is vaak geblinddoekt. De blinddoek geeft aan dat ze recht spreekt zonder aanzien des persoons. Zo objectief mogelijk: op feiten en daden.

Maar kan dat eigenlijk wel? Onze wereld is onrechtvaardig. Mensen worden onder ongelijke omstandigheden met ongelijke kansen geboren. Het maakt uit of je in Jemen bent geboren of in Syrië of in Amsterdam; Of je in een gezin bent geboren waar je alle kansen krijgt of in armoedige omstandigheden. Gezond of ziek. Onrecht is er overal. De deugd van de rechtvaardigheid heeft ermee te maken dat je probeert daar wat aan te doen. Heeft dus ook met herverdelen te maken. De term klimaatrechtvaardigheid zegt veel. Bij rechtvaardigheid gaat het om recht doen. Om wat krom is recht maken. 

Justitia heeft een blinddoek om. Maar rechtvaardigheid heeft te maken met verdelen, herverdelen. Met het rechtzetten van ongelijke verhoudingen. Zou Justitia niet eigenlijk zonder blinddoek moeten kijken?

Gebruikte muziek en teksten in deze aflevering:
Henri Purcell – Suite from Abdelzar
Lied 962 Wat ik gewild heb, gezongen door Trijntje Oosterhuis. 
Bijbel – Mattheus 20, 1-16
Piano Sonate no. 12 in F Major van W.A. Mozart
Onze vader verborgen, Huub Oosterhuis Petrus in het Land
Gebed – Jan T. Bakker, p. 1361 Liedboek
Kyrie Eleison 301k Vocaal Theologen Ensemble

Foto boven: Jaap van Werkhoven. Justitia op het stadhuis van Haarlem. Met boven haar de wapenspreuk van Haarlem: vicit vim virtus. Deugd overwint kracht (of geweld).

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie.
Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.