zondag 19 maart 2023

Dichtwerk met Leny Deurloo

Beluister deze aflevering vanaf 19 maart:

Deze aflevering van Dichtwerk gaat over werk van André Troost (foto boven) en Huub Oosterhuis. Lenie Deurloo begint met een gedicht van Oosterhuis dat begint met de regel: “Wat vrolijk over U geschreven staat”.
Dat doet ons denken aan het bekende lied van Willem Barnard (foto midden): “Alles wat over ons geschreven staat“. Een lied dat in de Veertigdagentijd veel gezongen wordt. Ook Oosterhuis neemt ons mee op weg naar Pasen. Een belangrijk thema bij de dichter Troost is heimwee.

Bij hem is het geen treuren om wat er eens was, maar meer een vertrouwen dat hij niet teleurgesteld zal worden in de stem die geklonken heeft en die sterker is dan hij, waardoor hij weet dat hij zal opstaan en zal deelnemen aan het echte leven.

Zo krijgen we bij de gedichten van André Troost ook iets mee van verlangen naar opstanding, naar Pasen.