donderdag 30 maart 2023

Op weg naar Pasen 2023 door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

donderdag 30 maart 2023

Meditaties Op Weg Naar Pasen 2023

We gaan op weg naar Pasen. Veertig dagen lang. In deze Veertigdagentijd verzorgt Juup van Werkhoven elke week een uitzending van radio Bloemendaal rond één van de zeven deugden: matigheid, moed, rechtvaardigheid, verstandigheid, geloof, hoop en liefde. Deugden hebben te maken met levenskunst. Met de vraag: hoe moet ik leven?

Vandaag is het thema Hoop.
Hoop heeft met toekomst te maken. Eeuwenlang werd hoop in de christelijke traditie uitgelegd als hoop op God, hoop op een hiernamaals. Als wij nadenken over de toekomst dan gaat het niet zozeer of niet alleen om een leven na dit leven, maar om de toekomst van onze aarde, de toekomst onze samenleving, van onze kinderen en kleinkinderen. En daar vinden de christelijke en de niet religieuze mens elkaar.
Hoop op een betere wereld.

Er gaat van hoop op iets in de toekomst een kracht uit, een appèl, in het heden. Wat iemand hoopt, daarvan zou je nu al iets moeten kunnen zien. Als je hoopt dat de klimaatverandering stopt, dan ga je zelf ook anders denken en doen. Als je hoopt op vrede, als je hoopt dat de liefde wint, dan bepaalt dat jouw gedrag nu al.

Hoop is de rode draad door alle Bijbelse verhalen.Hoop dat nochtans, ondanks alles wat je om je heen ziet het goede zal overwinnen. Een toekomst van vrede en gerechtigheid: het beloofde land, het koninkrijk van God.  Hoop op een andere toekomst maakt dat mensen opstaan en op weg gaan. Zoals Abraham en Sara, zoals Mozes. Op het moment dat mensen de eerste stap zetten op weg naar Gods toekomst komt die toekomst met elke stap dichterbij. Is die toekomst al onder ons. In zekere zin kun je dus zeggen dat die toekomst al bestaat.

Hoop is dat ding dat veren heeft
en neerstrijkt op de ziel,
en zijn liedjes zonder woorden zingt
en nooit stopt,
helemaal nooit.
Emily Dickinson

Gebruikte muziek en teksten in deze aflevering:
Henri Purcell – Suite from Abdelzar;
Requiem Gabriel Fauré In paradisum;
Lied 286 Waar de mensen dwalen in het donker (VTE);
Bijbel – Openbaringen 21;
Hope is the thing wih feaiuthers, muzikale bewerking van het gedicht Hope van Emily Dickinson van Christopher Tin, gezongen door Voces8;
Kyrie Eleison 301k Vocaal Theologen Ensemble.

Foto boven: Jaap van Werkhoven. Dead Horse State Park, Sedona, Arizona U.S.A.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie.
Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden.
Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.