zondag 21 mei 2023

Dichtwerk met Leny Deurloo

Beluister deze aflevering vanaf 21 mei:

Als u deze aflevering van Dichtwerk van Leny Deurloo beluistert, zal bij velen de vonk van herkenning overslaan. Zij begint met de klassieker De Dapperstraat van J.C.Bloem (afbeelding boven). Vooral de laatste regel van dit sonnet ‘Domweg gelukkig, in de Dapperstraat’ zal bekend voorkomen. Het thema van deze aflevering is het geluk dat je onverwacht overvalt.

Zij gaat verder met Zwerversliefde van A.Roland Holst. Meteen de eerste regel ‘Laten wij zacht zijn voor elkander, kind’, zal menigeen kennen uit de tijd op school. ‘Geen trotse hoge woorden spreken, want wij weten wat alleen de wind weet, kind.’

U hoort ook het ontroerende Het ezeltje van Vasalis (afbeelding midden), en het beangstigende Het souper van Willem Nijhoff. Tenslotte, weer terug bij Vasalis, het gedicht Fanfarecorps met daarin de slotregels: ‘Een warm en onverwacht verdriet,/ Eerbied voor de gewoonste dingen,/ Neiging om hardop mee te zingen,/ En dan te huilen om dit lied,/ Ontstond in mijn verwend gemoed,/ Ik voelde me bedroefd en goed.’

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom. Stuur uw reactie aan: bureau@radiobloemendaal.nl.