maandag 11 december 2023

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de vierde aflevering met als thema: “Hoop op betere tijden”.

In één van zijn brieven aan zijn broer Theo schrijft Vincent van Gogh: “Gij zegt: ‘laat ons hopen op betere tijden’. Zie, dat is een van de dingen waar men mee moet oppassen mijns inziens. Hoop hebben op betere tijden moet niet een gevoel zijn, maar een iets doen in het heden. (…). Juist omdat ik de hoop op betere tijden levendig in mij voelde, bleef ik er met alle kracht me inwerpen – in ’t werk van ’t heden.’ Hopen is ‘een doen in het heden’. “

Vandaag lezen we een hoopvolle profetie, een droom van Jesaja. We luisteren naar droom muziek. En voor alle mensen die terugverlangen naar het verleden zingen Kees van Kooten en Wim de Bie “Toen was geluk heel gewoon”…?

Gebruikte muziek en teksten:

Midden in de winternacht – Calefax Kerst anders. NPO klassiek kerstconcert;
Woorden uit de Bijbel – Jesaja 65, 17-25;
Après un rêve,  Gabriel Fauré- Sheku Kanneh-Mason, cello;
Toen was geluk heel gewoon – Kees van Kooten en Wim de Bie;
Lied 636, Liefde is licht opnieuw geboren – Elise Mannah;
Blijf het verhaal vertellen – Tekst Freek de Jonge, Kerst 2017;
O kom o kom Immanuel – The Piano Guys.

Foto boven: Jaap van Werkhoven. Nederlands Openluchtmuseum Arnhem.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Uw reacties zijn altijd welkom, stuur deze aan: juupvanwerkhoven@radiobloemendaal.nl.