woensdag 13 december 2023

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de vijfde aflevering met als thema: “Voorbereiding”.

Het is een mooie mystieke gedachte, dat Jezus niet alleen ooit in Bethlehem is geboren, maar steeds weer in ons geboren wil worden. De christelijke mystici hebben er door de eeuwen heen van getuigd. Meister Eckhart, maar in zijn spoor in de 17e eeuw ook Angelus Silesius. Aan hem wordt die beroemde uitspraak toegeschreven: Was Christus duizendmaal in Bethlehem geboren, en niet in uwe ziel, zo waart gij toch verloren.
Als God, als Christus opnieuw geboren wordt in onze ziel, in ons hart, zoals de mystici geloofden, dan is er hoop dat wij die mens kunnen worden die God altijd al heeft bedoeld. Maar daarvoor is dus wel voorbereiding nodig.

Verwacht de komst des heren
O mens bereid u voor.
Reeds breekt in deze wereld
Het licht des hemels door.
Nu komt de vorst op aard
Die God zijn volk zou geven
Ons heil, ons eigen leven
Vraagt toegang tot ons hart.

Gebruikte muziek en teksten:

Midden in de winternacht – Calefax Kerst anders. NPO klassiek kerstconcert;
Woorden uit de Bijbel – 1 Tessalonicensen 5, 12-24;
Mit Ernst o Menschenkinder – Vocaal Ensemble Stimmwerck. Verwacht de komst des Heren,  o mens bereid u voor (Lied 439);
In dulci jubilo, Howard Goodall’s Enchanted;
Tekst, Lied 502 – Sytze de Vries;
O kom, o kom Immanuel – The Piano Guys.

Foto boven: Jaap van Werkhoven. Kerstavond Dorpskerk Bloemendaal 2021.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Uw reacties zijn altijd welkom, stuur deze aan: juupvanwerkhoven@radiobloemendaal.nl.