vrijdag 22 december 2023

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de negende en laatste aflevering met als thema: “De Heer is nabij!”.

Paulus schrijft deze woorden in een brief aan de gemeente in Filippi.Hij schrijft de brief uit de gevangenis, de omstandigheden zijn niet ideaal. Maar de woorden van Paulus zijn als een zegen. Vreugde, vriendelijkheid, vertrouwen, vrede.

Theoloog en predikant Dietrich Bonhoeffer werd gevangengenomen voor zijn verzet tegen Hitler. Ook hij schrijft net als Paulus brieven uit de gevangenis. Op de 1e zondag Advent 1943 schrijft Bonhoeffer uit de gevangenis een brief aan zijn ouders. Die brief gaat over de vraag hoe het mogelijk is om Kerst te vieren te midden van de puinhopen, de narigheid, de oorlog. Bonhoeffer denkt aan een schilderij dat Albrecht Altdorfer schilderde rond 1513. Hij schrijft:

Lieve ouders, 
Je denkt dit jaar vanzelf aan de kerstuitbeelding van Altdorfer: de heilige familie met de kribbe in de ruïnes van een vervallen huis. Hoe kwam hij vierhonderd jaar geleden op deze gedachte, die afwijkt van heel de traditie? Misschien wilde hij zeggen:
Ook zó kun je en moet je Kerst vieren; in ieder geval zegt hij het ons. 

Oorlog, terreur, geweld dat allemaal mag, kan het Kerstfeest niet tegenhouden. De belofte van Kerst, het goede nieuws van Kerst is:Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in zijn macht gekregen.

Vier het feest van het licht in het geloof, de hoop dat het licht de duisternis zal overwinnen. Wees getuige van het licht! Vertrouw er maar op: De Heer is nabij.

Gebruikte muziek en teksten:

Midden in de winternacht – Calefax Kerst anders. NPO klassiek kerstconcert;
Woorden uit de Bijbel – Filippenzen 4, 4-9;
Tollite hostias  –  Kerstoratorium Camille Saint- Saëns, Vocal-ensemble Rastatt olv Holger Speck;
Jauchzer frohlocket – Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, uitgevoerd door Voces8, de Voces8 scholars en het Voces8 Barokorkest;
Geboorte – gedicht van Ida Gerhardt;
O kom, o kom Immanuel – The Piano Guys.

Afbeelding boven: Albrecht Altdorfer (1480-1538), Die Geburt Christi, Staatliche Museen zu Berlin.

Uw reacties zijn altijd welkom, stuur deze aan: juupvanwerkhoven@radiobloemendaal.nl.