zondag 21 januari 2024

Dichtwerk met Leny Deurloo

Beluister deze aflevering hier:

In december was het feest vanwege de komst van Christus, maar hoe gaat dat verder in januari? Leny Deurloo zoekt dan in schepping en levenskracht, zeker aan het begin van een nieuw jaar. Er is altijd een nieuw begin. We horen drie gedichten van Oda Swagemakers (1916 – 2006), dochter van een textielfabrikant uit Tilburg. Op 18-jarige leeftijd trad zijn in bij de benedictinessen in het plaatsje Schoten bij Antwerpen. Zij was een veelzijdig kunstenares die beelden beitelde in hout en steen. Nu leren we haar ook kennen als dichteres.

Het programma begint met haar gedicht Nieuwe aarde over scheppingskracht die ontwaakt als vuur en wind in ieder nieuwgeboren kind. Daarna horen we van dezelfde dichteres het gedicht Maten waarin zij mijmert over een wereld zonder maten; waarin een luisterend glijden de boventoon voert. Dan maakt Leny een uitstapje naar Vasalis met het gedicht Ster en naar Geert Boogaard met zijn gedicht Van boven gezonden; beneden geboren dat begint met de regels Je bent gedragen om verlost te worden / gekomen om te gaan. Tenslotte gaat Leny weer terug naar Oda Swagemakers met het gedicht In stilte gehoord.

Wij wensen u veel luistergenoegen in 2024.

Uw reacties op dit programma zijn altijd welkom.
Stuur uw reactie aan: contact@radiobloemendaal.nl.