donderdag 22 februari 2024

Op Weg naar Pasen door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

Op Weg naar Pasen 2024

De Veertigdagentijd is een periode van bezinning. Dit jaar neemt Juup ons mee in een bezinning op actuele thema’s zoals klimaat, migratie, bestaanszekerheid, vrede en veiligheid. Belangrijke thema’s in dit jaar van Europese verkiezingen en kabinetsformatie.
Speelt het geloof een rol, inspireert de Bijbel ons bij ons denken over de inrichting van onze samenleving?

Vandaag de eerste aflevering met als thema: “Klimaatverandering”.

Paus Franciscus schreef op 4 oktober 2023 een brief aan alle mensen van goede wil: Laudate Deum, prijs God! In die brief uit hij zijn zorgen over het klimaat.

Hij schrijft:
Acht jaar zijn verstreken sinds ik de encycliek ‘Laudato si’ publiceerde, toen ik met u allen, mijn broeders en zusters van onze lijdende planeet, mijn oprechte zorgen wilde delen over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis. Maar met het verstrijken van de tijd heb ik me gerealiseerd dat onze antwoorden niet adequaat zijn geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en misschien wel het breekpunt nadert.

De paus rekent in zijn brief af met het oude beeld van de mens als kroon op de schepping die over alles mag heersen, de mens als middelpunt.

De mens die de plaats van God wil innemen wordt de ergste vijand van zichzelf. God is de Schepper en eigenaar van deze wereld.

We dachten dat we over de natuur konden heersen. En misschien heeft dat ook wel te maken met theologie, met onze interpretatie van het scheppingsverhaal uit Genesis. Waarin we een opdracht tot heersen lazen?

Gebruikte muziek en teksten:
John Field – Air du bon Roi Henri IV – Míceál O’rourke piano;
Grieg – Peer Gynt suite – Morgenstimmung;
Bijbel – Genesis 1, 24-28;
Lied 538 Een mens te zijn op aarde – Petrus in het land;
Robert Schumann – Du bist wie eine Blume – Harriet Krijgh Cello, Magda Amara piano;
Gedicht – Gelijktijdigheid – Maria Vasalis;
Lied 814 Wees gezegend – Vocaal Theologen Ensemble.

Afbeelding boven: Jaap van Werkhoven. Gletsjer van Ferpècle in Zwitserland. De foto is genomen in 2022. Het jaartal 2008 geeft aan tot waar de gletsjer toen nog kwam.

U kunt zich abonneren op een wekelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op de E-mails, dan ontvangt u de mails automatisch.
Was u nog niet eerder geabonneerd? Geeft u zich dan  hier  op.

Uw reacties zijn altijd welkom, stuur deze aan: juupvanwerkhoven@radiobloemendaal.nl.