donderdag 29 februari 2024

Op Weg naar Pasen door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

Op Weg naar Pasen 2024

De Veertigdagentijd is een periode van bezinning. Dit jaar neemt Juup ons mee in een bezinning op actuele thema’s zoals klimaat, migratie, bestaanszekerheid, vrede en veiligheid. Belangrijke thema’s in dit jaar van Europese verkiezingen en kabinetsformatie.
Speelt het geloof een rol, inspireert de Bijbel ons bij ons denken over de inrichting van onze samenleving?

Vandaag de tweede aflevering met als thema: “Bestaanszekerheid”.

Bestaanszekerheid kreeg net als migratie veel aandacht bij de verkiezingsdebatten. Bestaanszekerheid  gaat over armoedebestrijding. De Thora, de wet van Mozes, roept op om iemand die in armoede vervalt niet te laten verkommeren:
Armen zullen er altijd zijn bij u. Daarom gebied ik u vrijgevig te zijn tegenover iedereen in uw land die in armoede leeft of er slecht aan toe is. (Deut. 15).

Maar bestaanszekerheid is meer dan armoedebestrijding. Het heeft ook te maken met de zekerheid van een woning, van werk en inkomen, van vervoer, schone lucht en water, van zorg en van onderwijs. En met de toegankelijkheid van al die voorzieningen. Eigenlijk is het een raar woord, want het hoort bij ons bestaan dat we geen zekerheid hebben. Je kunt zomaar ziek worden, een ongeluk krijgen, je baan kwijtraken. Kwetsbaarheid hoort bij het menselijk bestaan.

Je hebt niet alles in de hand. Veel zelfs niet: waar je wieg staat, welke kansen je krijgt, hoe gezond je bent. Of je niet toevallig op de verkeerde plaats bent. In een gebouw dat instort door een aardbeving. In een vliegtuig dat uit de lucht wordt geschoten. Wij zijn ons bestaan juist niet zeker.

Gebruikte muziek en teksten:
John Field – Air du bon Roi Henri IV – Míceál O’rourke piano;
Vivaldi – Andante uit concert in G groot voor 2 mandolines – Lucie Horsch;
Bijbel –  teksten uit Deuteronomium 15, Lucas 4 en Jesaja 10;
Lied 388 Voor ieder van ons een plaats aan de tafel – Petrus in het land – Leona Philippo;
Ubi Caritas – Wishful singing;
Gedicht Zorgen werken – Judith Herzberg;
Lied 814 Wees gezegend – Vocaal Theologen Ensemble.

Foto’s: Jaap van Werkhoven.

U kunt zich abonneren op een wekelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op de E-mails, dan ontvangt u de mails automatisch.
Was u nog niet eerder geabonneerd? Geeft u zich dan  hier  op.

Uw reacties zijn altijd welkom, stuur deze aan: juupvanwerkhoven@radiobloemendaal.nl.