donderdag 28 maart 2024

Op Weg naar Pasen door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

Op Weg naar Pasen 2024

De Veertigdagentijd is een periode van bezinning. Dit jaar neemt Juup ons mee in een bezinning op actuele thema’s zoals klimaat, migratie, bestaanszekerheid, vrede en veiligheid. Belangrijke thema’s in dit jaar van Europese verkiezingen en kabinetsformatie.
Speelt het geloof een rol, inspireert de Bijbel ons bij ons denken over de inrichting van onze samenleving?

Vandaag de zesde en laatste aflevering in deze reeks met als thema: “Hoop”.

Zondag vieren wij Pasen, het feest van de hoop. Hoop is wat ik mis in de gesprekken, de verkiezingsprogramma ’s. Hoop heeft te maken met geloof in het goede. Tegen alle verwachtingen in. Denk niet dat wat dood, uitzichtloos lijkt, ook het einde is. Denk niet dat de toekomst een voortzetting zal zijn van het verleden. Wij kunnen een andere toekomst denken, verbeelden. Dat is de droom, de hoop van de Bijbel. Pasen is geloven in, is hopen op verandering. Geloven dat het nochtans, ondanks alles mogelijk is. Dat het onverwachte waar kan worden. Die hoop tegen alle cynisme in, dat vuur, dat licht mogen we als christenen inbrengen in het debat in onze samenleving.

Pasen is het feest van de opstanding. Niet alleen van Jezus. Maar van mensen die in zijn spoor opstaan en tegen de klippen op blijven vasthouden aan het ideaal van Jezus. Aan goedheid en waarheid, rechtvaardigheid en gerechtigheid, aan liefde en vrede. Opstandige mensen. Jezus gaf de geest, zijn geest leeft voort in wie hem volgen willen.

Uw reacties zijn altijd welkom, stuur deze aan: juupvanwerkhoven@radiobloemendaal.nl.