donderdag 3 april 2025

Meditatie in de Veertigdagentijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de komende veertigdagentijd zendt Radio Bloemendaal zeven programma’s uit rond de zeven hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, afgunst, woede, wellust, gulzigheid en gemakzucht.

Vandaag de vijfde aflevering met als thema Gulzigheid.
Gulzigheid wil zeggen dat je veel te veel eet en drinkt. Buitensporig veel. Het gaat niet alleen om te veel, te overdadig maar ook om de manier waarop je eet en drinkt. Te gretig, te snel… Vraatzucht heet deze zonde ook wel. Het is niet goed voor je gezondheid en het is ook niet zo netjes om zo gulzig te eten, maar een zonde? Wat is het morele probleem? Overgewicht zien we in onze tijd vooral als een ziekte. Er is niet één oorzaak voor overmatig eten en drinken, voor overgewicht. Het is een complex van factoren.

Onze gulzigheid is niet alleen een gezondheidsprobleem voor onszelf, het gaat ook over de gezondheid van alle mensen, de dieren, van onze aarde. De klimaatverandering is het gevolg van onze gulzigheid. We buiten onze aarde, onze planeet uit. Het besef dat we deel zijn van een groter geheel, dat we afhankelijk van elkaar, van de natuur van de dieren- en de plantenwereld dringt maar moeilijk door.

Eten en drinken hebben we nodig om te overleven. Geef ons heden ons dagelijks brood… Maar eten is veel méér dan jezelf voeden. We gaan aan tafel, met elkaar. Met vrienden en familie. Om eten te delen, ons leven te delen. In de kerk gaan we ook regelmatig aan tafel. Een rituele maaltijd, door Jezus ingesteld. De tafel van samen. We delen brood, symbool van het leven. We delen wijn, geestkracht, bezieling. Iedereen krijgt evenveel. Eucharistie, zo heet de tafel van samen in de RK traditie. Dat betekent dankzegging. Dankbaarheid is misschien wel het beste medicijn tegen gulzigheid. Dat je beseft dat het niet vanzelfsprekend is dat we te eten hebben. Dat wij ons eten in dankbaarheid ontvangen denkend aan wie het minder heeft, dankend wie heeft gezorgd en gewerkt. God dank.

Gebruikte muziek en teksten
Ein Deutsches Requiem – Johannes Brahms – Koninklijk Concertgebouw Orkest
De laatste dans –  Musical Foxtrot –  Simone Kleinsma, Yentl & De Boer
Woorden uit de Bijbel – Mattheus 4, 1-4
I ye love Me – Thomas Tallis – Tenebrae choir
Lied 392 Wie kent de eenvoud van het breken – Petrus in het Land
Gebed – Emile-Jozef De Smedt – Liedboek p. 546
In Paradisum – Gabriel Fauré – King’s College Cambridge

Foto: Jaap van Werkhoven, Freedom from want – Thanksgiving – Norman Rockwell – Norman Rockwell museum, Stockbridge, Massachusetts.

U kunt zich abonneren op een wekelijkse E-mail met een link naar de uitzending. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n e-mail, dan ontvangt u de mails automatisch.

Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.
 
Uw reacties zijn altijd welkom, stuur deze aan: juupvanwerkhoven@radiobloemendaal.nl.